Friss hírek

Megosztás

NET-PENNA online vers- és meseíró verseny

Ajánló a beérkezett alkotások közül:

Som Bence: Egy nagy vándor Hosszúpályiban

Kedves Laci bácsi!

Köszönöm szépen, hogy befogadtak erre a pár napra. Messze van még Pest, így jólesett lepihennem. Írtam is Arany János barátomnak tüstént egy levelet, hogy milyen kedves Maga, a felesége és a gyermekei. Minden adott volt egy kellemes „Családi kör”-höz.

A vacsora is finom volt, amit elém tettek, Iluska néni remekül főzött, de a mellé felszolgált bor is nagyon ízlett. A kávé is annyira finom volt, pont olyan, mint amilyet a Pilvaxban is ittam pár hónapja.

Ám nemcsak Önök voltak velem jók Laci bácsi, hanem a falu népe is. Főleg a piacon. Na, azt nagyon élveztem. Vettem is egy szép kendőt a szerelmemnek, Júliának. Egy helyi néni varrta, nagyon mosolygós, a neve nem jut eszembe, de Laci bátyám biztos ismeri őt is. A zöldségek és a gyümölcsök is nagyon finomnak tűntek, meg a tojások is elég szépek voltak, bár az „Anyám tyúkja” nagyobbat szokott tojni, ebben biztos vagyok!

Biztos vagyok benne, hogy sosem fogom elfelejteni Hosszúpályit, sodorjon bármerre is engem az élet. Emlékeztet engem a szülővárosomra, Kiskőrösre, az is ilyen alföldi táj. Tudja?!

S tudja-e azt is, Laci bácsi, hogy akkor lennék csak igazán büszke magamra, ha valahol Hosszúpályiban – teszem azt a központjában – elneveznének rólam egy utcát, persze csak majd, ha nagyon híres költő leszek. Annyira szívemhez nőtt ez a kis település! Biztos, ezért János barátom megintene, hogy: „Na, de Sándor, szerényebben!”

De egy szó, mint száz, köszönök szépen mindent, Laci bátyám! A szállást, a kedves szavakat, a finom ételeket és a remek borokat. Múzeumba kéne mutogatni ezeket a borokat, annyira kedvemre voltak! Megígérem, ha végeztem Pesten, visszatérek még Hosszúpályiba. Hozok valami ajándékot, Laci bátyáméknak.

A mielőbbi találkozás reményében maradok őszinte barátjuk:

                                                                                            Petőfi Sándor

Hosszúpályi, 1847. október 12.

 

Iskola: Hosszúpályi Irinyi József Általános Iskola
Osztály: 7.
Felkészítő tanár: Kiss Csaba

Olvasd el a többi beküldött alkotást is!

Boldog
Boldog
0 %
Szomorú
Szomorú
0 %
Izgatott
Izgatott
0 %
Álmos
Álmos
0 %
Mérges
Mérges
0 %
Meglepett
Meglepett
0 %