Friss hírek

Megosztás

NET-PENNA online vers- és meseíró verseny

Ajánló a beérkezett alkotások közül:

Sztankovics Zsanett: Az öreg néne története

Hol volt, hol nem volt, élt egy idős nénike a falu végi kis erdő szélén. Melegszívű, dolgos és derék asszony volt ő egykoron, csak az idő megviselte, s már a dereka sem hajlott úgy, mint régen. Szegény egyedül élt, bár választhatott volna jobb sorsot magának, de nem szerette volna otthagyni kicsiny házát, mert sok emlék fűzte hozzá.

Egy szép tavaszi napon a kerítését festette, amikor véletlenül leejtette az ecsetét. Éppen arra járt, a kovács legnagyobb lánya, akit megkért, hogy nyújtsa fel neki. A lány nemhogy nem vette fel, meg sem akarta hallani a kérést.

Másnap kint főzött a bográcsban, de egy esetlen mozdulattal leverte a fakanalat. Ezúttal a kovács középső lányát kérte, hogy segítsen rajta, de ez a lány meg úgy tett, mint aki süket és továbbment.

Harmadnap a kedvenc könyvét olvasgatta, amikor egy rossz mozdulattal leejtette a szemüvegét. A kovács legkisebb lánya gondolkodás nélkül a segítségére sietett. Ám, mielőtt visszaadta volna neki, megtörölgette a szoknyája szélivel, mert látta, hogy homályos a lencséje.

-Köszönöm lányom! Ilyen kedves már rég nem volt velem senki! – örvendezett a nénike. Ahogy ezt kimondta a nénihez egy váratlan látogató érkezett.

-Gyere lányom, hadd mutassam be az én fiamat. A lánynak felcsillant a szeme amikor meglátta a délceg fiatalembert.

A nénike elmesélte neki, hogy mennyire készséges volt vele.

-Nocsak! – szólt a fiatalember – Jó tett helyébe jót várt! Kedvességedért cserébe, engedd meg, hogy meghívjalak a palotámba egy királyi lakomával egybekötött bálra!

-Oh felség, micsoda megtiszteltetés! – szólt alázatosan a lány.

-De sajnos én szegény családból származok, és nem tudnék az alkalomhoz megfelelően öltözködni.

-Egyet se búsulj ezek miatt! – válaszolta a fiatalember.

A bál napján egy hintó érkezett a kovács legkisebb lányáért. Az irigykedő, kótyomfitty testvérei irigykedve nézték, ahogy beszáll, ékesen csillogó ruhájában és drágakövekkel kirakott cipőjében. Amikor megérkezett a bálterembe, az összes szem rászegeződött, többek között a királyfié is, aki csak ámulva figyelte szépségét. Ez volt az a pillanat, amikor a lány nem csak belsőleg, hanem külsőleg is még jobban megtetszett neki!

-Örülök, hogy eljöttél! – mondta neki kevesen amikor eljött az esthajnal és elbúcsúztak.

A közös bálozást, még több alkalom követte, a bálokat eljegyzés, az eljegyzést pedig esküvő. A hetedországra szóló lakodalmon, az öreg néne is részt vett és örömében annyira táncolt, hogy már azt is elfelejtette, hogy fáj a dereka!

Itt a vége fuss el véle, kerekerdő közepébe! Aki nem hiszi járjon a végére!

 

Iskola: Hatvani 5. számú Általános Iskola
Osztály: 5.
Felkészítő tanár: Nagyné Nagypál Katalin

Olvasd el itt a többi beküldött alkotást is!

Boldog
Boldog
86 %
Szomorú
Szomorú
0 %
Izgatott
Izgatott
9 %
Álmos
Álmos
0 %
Mérges
Mérges
0 %
Meglepett
Meglepett
5 %