Friss hírek

Megosztás

NET-PENNA online vers- és meseíró verseny

Ajánló a beérkezett alkotások közül:

Simon Ákos: A titkos tea

Anna töprengve állt, és gépies mozdulatokkal gyúrta a tésztát. Ő volt Tihany legszebbik lánya. Hosszú, fényes barna haját általában vaskos fonatban hordta. Szeme tengerkék volt, mosolya pedig olyan csodaszép,, mint a nyári napsugár. Csinos volt,  nagyon csinos. Minden ujjára akadt egy-egy kérő. Mégis a bálban Jóska és Ferenc voltak azok, akik legjobban pörgették. Jóska délceg fiatalember volt, szőke hajú, erős. Ferenc nyalka legény volt, amolyan igazi úrfi. Mindketten tetszettek Annának, nem is tudta eldönteni, ki felé húz inkább. Beszélték már Tihany szerte, hogy ebből bizony lánykérés lesz.

A lány emlékezett arra, amit a nagymamája mesélt neki: ő gombóccal jósolta meg a férjét, és hosszú, boldog házasság volt. Így hát Anna eldöntötte, hogy ő is ezt teszi. Amikor úgy érezte, hogy már jó a tészta, elővette a két kis papírt, amin a két férfi neve volt, egyenesen a közepükbe gyúrta, majd a két gömböt egyszerre dobta bele a vízbe. Kíváncsian, izgatottan várta, hogy melyik bukkan fel először. Teltek a percek, és nagy meglepetés történt: a két gombóc egyszerre bukkant fel. Anna elkeseredett, mert nem jutott előrébb.

Töprengett, töprengett egész nap, és eszébe jutott egy helyi babonaság. A levendulás szélén lakott egy idős nénike. A helyiek úgy hívták, hogy „Esthajnal néne”. Állítólag olyan levendulateát készített, amely segített megálmodni a jövőt. Anna úgy döntött, hogy meglátogatja Esthajnal nénét, és szerencsét próbál a titokzatos teával.

Nem is vesztegette az időt, még aznap elszaladt Esthajnal néne házához. Finom levendulaillat volt mindenhol, mert épp virágzott. Esthajnal néne a tornácán ült, és kötögetett. Amikor meglátta Annát, integetett neki. Ismerte ő is Tihany szépét, mert nemcsak szép volt, hanem kedves is.

     –Mi szél hozott Anna? – kérdezte a néni.

     –A teáról volna szó – mondta Anna. – Szeretném látni, hogy ki lesz a férjem. Jóska, vagy Ferenc?

     –Adok én a teámból – felelte Esthajnal néne. – De előtte hallgasd meg a történetét.

     –Örömmel meghallgatom – így a leány, és leült a tornác lépcsőjére.

     –Amikor kicsi gyerek voltam még – kezdte az idős asszony. – itt játszottam kint a levendulásban. Egyik éjszaka is kiszöktem, amíg mindenki aludt. Fényesen ragyogtak a csillagok, egy különösen fényes volt. Az volt az Esthajnalcsillag. Úgy láttam, mintha a fénye beszínezte volna a levendulákat. Kíváncsi voltam, szedtem belőlük egy csokorral, és másnap teát főztem belőle. Éjszaka különös álmot láttam: egy kóbor kiskutya érkezett hozzánk. Másnap meglepődtem, amikor megjelent az a kutya nálunk. Akárhányszor főztem a teából, álmodtam, és az megtörtént. A helyiek gyakran jönnek kérni a teámból.

     –És mi a titka a teának? – kérdezte Anna.

     –Hát a csillag fénye – mondta a néne. – Csak az a tea a varázslatos, amelyik a megvilágított levendulából készült. Minden évben megvilágítja a csillag. Most, hogy ismered a történetét, adok neked a levendulából, ezt főzd meg, és idd meg elalvás előtt.

Anna megköszönte Esthajnal néne ajándékát, és úgy tett, ahogy az idős asszony utasította. Kíváncsian feküdt le aludni, és álmot látott. Álmában a Balaton partján sétált kézen fogva egy férfival. Ránézett, és megtudta, ki lesz a férje. Jóska volt az, aki mellette sétált. Jóska még azon a héten megkérte a kezét, hetedhét országra szóló lakodalmat csaptak, és boldogan éltek míg meg nem haltak.

 

Iskola: Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium
Osztály: 10.
Felkészítő tanár:  Molnár Ildikó

Olvasd el itt a többi beküldött alkotást is!

Boldog
Boldog
88 %
Szomorú
Szomorú
0 %
Izgatott
Izgatott
6 %
Álmos
Álmos
0 %
Mérges
Mérges
0 %
Meglepett
Meglepett
6 %