Friss hírek

Megosztás

NET-PENNA online vers- és meseíró verseny

Ajánló a beérkezett alkotások közül:

Leszkovits Menta: A bölcs vándor

          Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy bölcs, s ifjú vándor. Útitársával nagyon szerette járni a vidékeket. Bölcs, jómódú, szerény, jószívű ember volt,akire mindenki felnézett.

          Egy puszta vidéken lovas kocsizott hű útitársával, amikor azt mondja az ifjú vándor:

– Nagyon megéheztem. Térjünk hát be a legközelebbi faluba!

– Rendben. Szólunk a vezetőnek. – mondta komolyan az útitársa.

           Betértek egy kicsiny faluba. A bölcs vándor s útitársa lassú komótos léptekkel járták a poros utakat valamicske élelem után kutatva. Szemükbe tengernyi utcai por rakódott le, melyet rengeteg nyüzsgő járókelő csapott fel maga után. Erős mozdulatokkal dörzsölgették a portól kivörösödött szemüket.

– Már nékem is korog az üres bendőm! Menjünk mán bé egy csárdába! – mondotta az utazó társ.

– Türelem barátom, nem hosszú ez a falu. – mondja halkan a vándor, aki még mindig a szemében lévő porszemcsékkel küszködött.

           Mentek tovább. Egy szegény koldus jött velük szemben. Szakadt, s foltozott régi, zsíros karimájú kalapját egy fájdalmas mozdulattal nyújtotta az ifjak elé. Koldult. A vándor szíve megesett előtte, s bő nadrágja zsebébe nyúlt, majd előhúzott pár forintot. A szegény koldus kalapjába hajította ezeket, aztán megemelte a kalapját, s tovább állt.

– Jó ember vagy! – ismerte el az útitársa.

            Tovább mentek. Üres gyomruk már akaratoskodott egészen. A poros út vége felé jártak már,amikor megláttak egy jó magyar csárdát. De akkor váratlanul a semmiből egy újabb koldus került eléjük. Rongyos ruhában volt, mint a másik, de ő nála egy szakadozott zsák is volt. S ő is koldulni kezdett.

– Igen sokan koldultok itt! – förmedt rá gonoszul a bölcs ifjú – Meg nem szánlak én téged! Kotródj! Ne koldulj itt a szemünk láttára! Eridj!

A koldus ijedten szedte a lábait.

– Ejnye! Te rosszlelkű teremtmény, ezt nem néztem ki belőled! Egyik koldust megszánod, a másikat elkergeted?! – álmélkodott az útitárs. Erre a bölcs vándor komoly hangon felelt:

– Te, barátom nem figyeltél jól. Én láttam valamit, mit te nem. Az nem egy koldus volt,hanem egy gazdag kapzsi zsugori! Rongyos zsák volt a kezében. A tettetett szakadásokon át látszódott a több száz forint érme! Ez csak magának akarja a kevésbé gazdagok pénzét!

Az útitársa csupán pár másodpercig gondolkodott, majd gyorsan megfordult, s tekintetével az utca porában csatangoló álkoldust figyelte. A déli napsugarak rásütöttek, s rongyos szatyrából látszódott a forintok csillogása.

– Hát barátom, te nagyon derék és bölcs vagy! Nálad figyelmesebb embert nem látott a világ! Én ezt észre sem vettem! Engem biztosan becsapott volna! – mondta az útitárs csodálkozva.

– Ugyan. Ezek az álnok emberek bármire képesek. De most már éhes vagyok. – szerénykedett a bölcs ifjú.

           Bementek a magyar csárdába, s jót ebédeltek. És aztán boldogan vándorolták a vidékeket, amíg meg nem haltak.

 

Iskola: Nivegy-völgyi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola
Osztály: 5.
Felkészítő tanár: Horváthné Simon Marianna

 

Olvasd el a többi beküldött alkotást is!

Boldog
Boldog
0 %
Szomorú
Szomorú
0 %
Izgatott
Izgatott
0 %
Álmos
Álmos
0 %
Mérges
Mérges
0 %
Meglepett
Meglepett
0 %