Friss hírek

Megosztás

NET-PENNA online vers- és meseíró verseny

Ajánló a beérkezett alkotások közül:

Kovács Benedek: A kótyonfitty róka

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy mesebeli erdő. Ebben az erdőben mindenféle állat otthont talált, aki a föld kerekségén megtalálható volt. Élt ott kígyó, béka, panda, róka és olyan béke volt, mint a teremtéskor a paradicsomban.
Egy nap történt, hogy egy állat, mely ravaszabb volt a többinél, elhatározta, hogy megpróbál hatalmat és előnyt kovácsolni furfangos elméjéből. Akiket saját magától gyengébbnek vélt, mindenféle jelzőkkel illette és megpróbálta őket a gyengeségeikkel félelemben tartani. Különböző ravaszságokat talált ki, amivel gúnyt űzött a társaiból. Voltak olyanok, akik mellé álltak és jót szórakoztak az áldozatok küzdelmén, mely miatt nagy ellenségeskedés alakult ki az addig békés kis erdőben.
Amikor ezt meghallotta az oroszlán, az állatok királya úgy döntött, hogy megleckézteti a ravaszdi rókát. Egy versenyt hirdetett, aminek a célja az volt, hogy megmutassa, mindannyian másak vagyunk, mindenkinek vannak erősségei, amiben kiemelkedő tud lenni. Nagyon izgatottan várták az állatok, hogy mikor mutathatják meg tudásukat.
Többek között nevezett a panda, a puma és a furfangos eszű róka is, mit sem sejtve az oroszlán szándékáról, aki olyan feladatokat állított össze, melyben a róka nem tud jó eredményt elérni.
A király az erdő mélyére állította fel a különböző feladatokat. Az első pálya a fára mászás volt. Természetesen nem tudta minden állat teljesíteni a kihívást, viszont a majom, a legkiemelkedőbb volt ebben a feladatban. Azoknak, akiknek nem sikerült, elszomorodva várták a következő megmérettetést. A róka csak csendben lapított. A második akadálynál át kellett úszni az erdei tavat. Itt is nagyon kevesen voltak, akik megfeleltek a kihívásnak, de a halak mindenkinél jobbak voltak. A ravasz állat ekkor is csak sunnyogott. Tovább nőtt az elkeseredettség azok között, akik eddig egyik feladatban sem tudtak bizonyítani. A harmadiknak egy teherbírás feladatott állított össze az oroszlán, amiben az elefánt teljesített a legjobban. A róka egyre mérgesebb lett. Következett a versenyfutás, ahol a puma és a nyúl is elképesztő eredményt ért el. Amikor minden feladat és verseny a végére ért, már minden állat kiemelkedett valamilyen versenyrészben. A róka azonban sehol sem tudott igazán nagy eredményt elérni, ezért arra gondolt, hogy megbosszulja az állatokat, akik legyőzték őt. Mindenféle gonosz és ravasz fondorlatokkal készült.
A király azonban addigra már megosztotta a tervét az állatokkal. Mindenki tudott róla, hogy a cél az volt, hogy a ravaszt megleckéztessék, így mindannyian kíváncsian várták mit talál majd ki a féleszű állat.
A terve az volt, hogy az állatok között újra békétlenséget szítson és mindenféle hazugságokkal akart ellenségeskedést kiváltani. Ez azonban nem tudott megvalósulni, mivel addigra mindenki előtt jó példa volt, hogy nem vagyunk egyformák, valakinek ez az erőssége, másoknak az, hiszen a kihívások alatt, mindannyian megtapasztalták a saját bőrükön.
Elhatározták, hogy nem ellenségeskednek egymással és megtanítják a kótyonfitty rókát arra, hogy a furfangos eszét, nemes célokra használja. Azóta is olyan feladatokkal bízzák meg, hogy mindig legyen min gondolkodnia!

 

Iskola: Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola
Osztály: 4.
Felkészítő tanár: Horváth Teodóra

Olvasd el itt a többi beküldött alkotást is!

Boldog
Boldog
88 %
Szomorú
Szomorú
0 %
Izgatott
Izgatott
6 %
Álmos
Álmos
0 %
Mérges
Mérges
0 %
Meglepett
Meglepett
6 %