Friss hírek

Megosztás

Anyanyelv nemzetközi napja február 21.

Az UNESCO 1999-es határozata óta minden év február 21-én az anyanyelv nemzetközi napját ünnepeljük, felhívva a figyelmet Földünk nyelvi sokszínűségére, szépségére és gazdagságára.

“Az Eltűnéstől Veszélyeztetett Nyelvek Világatlaszából kiderül, hogy a Földön több mint 6000 nyelvet beszélnek, ugyanakkor ezek közül havonta két, őshonos lakosság által beszélt nyelv hal ki. A folyamat megállíthatatlannak tetszik, az UNESCO ezért tartotta feladatának, hogy ráirányítsa a világ figyelmét erre a folyamatra.” (forrás)
“Ismergetjük, tanuljuk egész életünkben anyanyelvünket is, ezt a sokszínű, sokarcú csodát. S minél jobban megismerjük, annál szebbnek, gazdagabbnak, csillogóbbnak látjuk.”
Lőrincze Lajos 
“Minél többet gondolkodom nyelvünk bölcseletén,
annál inkább felismerem végtelen
felsőbbségét sok más nyelvvel szemben.”
Széchenyi István”
 
“Nem elég magyar anyanyelvűnek születnünk,
tanulnunk kell magyarul a sírig.”
Nagy László
 
“Az a tény, hogy anyanyelvem magyar,
és magyarul beszélek, gondolkozom, írok,
életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.”
Kosztolányi Dezső
 
“A magyar nyelv:
létem, jövőm és reményem.”
Juhász Ferenc 
“Semmink sincs – csak múltunk van,
és múltunkban gyönyörűen zengő nyelvünk.”
Krúdy Gyula 
“Kazinczy Ferenc épp` olyan szükségszerűen jelentkezik a magyar irodalomban, mint Petőfi. Amit Kazinczy a magyar nyelvben elkezdett, azt Petőfi fejezi be. Kazinczy megújította a formát, Petőfi forradalmat csinált a tartalmat illetően. A forma megújításáért szervezkedni, kritizálni, az egyre eredetibb alkotásokkal előrukkoló művészeket összefogni és vezetni kell a nyelv idálja felé. Ez szellemi diktátor szerep. Ez Kazinczy. A tartalom megújításáért meg kell ismerni a nép lelkét, a nyelv géniuszát. Ez szellemi forradalmár szerep. Ez Petőfi. És tegyük hozzá: aki forradalmat csinál a tartalmat illetően, az mindig újít a formán is.”  Fazekas IstvánMagyar vagyok, magyar (részlet)

“Magyar vagyok, magyar; magyarnak születtem,
Magyar nótát dalolt a dajka felettem,
Magyarul tanított imádkozni anyám
És szeretni téged, gyönyörű szép hazám!”
Pósa Lajos  

 

Boldog
Boldog
0 %
Szomorú
Szomorú
0 %
Izgatott
Izgatott
0 %
Álmos
Álmos
0 %
Mérges
Mérges
0 %
Meglepett
Meglepett
0 %