Friss hírek

Megosztás

NET-PRÓBA Poéta online vers- és meseíró verseny

Szerencsekerék mese kategória

Kisorsolt szavak: kék, szeret, álom, könnyű, ébred

Bányai Bernadett: Nélküled

Egyszer volt, hol nem volt, talán az üveghegyen is túl, ott, ahol a kurta farkú malac túr, élt két fiatal. Az egyik, a leány királykisasszony volt, a legény ács. Szívből szerették egymást.

Egy nap azonban egy királyfi Boszorkányországból, megkérte a leány kezét. Ő azonban folyton visszautasította. A királyfi megelégelte, hogy megalázzák, ezért tervet eszelt ki. Úgy rendelkezett, este megöli kedvese szerelmét, majd megvigasztalja a gyászolót és szépen magába bolondítja. Meghallotta ezt az ács inasa, a szeleburdi Pitykei. Rohan azonnal barátjához, és tovább adta neki a hallottakat. Az úgy döntött, nem menekül el. A királylány iránt érzett szerelme, ennél sokkal erősebb volt. Felkerekedett hát, hogy elbúcsúzzon kedvesétől, örökre.

A lány már az ágyban feküdt, mikor a fiú beosont. Felemelte arcát, belenézett mélyen a leány kék szemébe, és ennyit súgott neki:

-Tudod, valaki nagyon szeret téged. Ez nem én vagyok. Én nem csak szeretlek, magasztallak, tisztellek és becsüllek. Könnyű volt beléd szeretnem. A szerelem, tudod, néha megbolondít minket. Néha megbolondít, néha elvakít, néha felemel. Engem felemelt. Lelkemet az égnek adja. Ne félj, esténként álom képében meglátogatlak, terelgetem utadat, erőmmel támogatlak. Ég veled kedvesem!

Ezzel a fiú elment. Többé nem jött vissza. A királyfi mágiája utolérte. A lányt reggel a cseléd rázta fel álmából:

Ébredj lányom. Kedvesed elhunyt, jer’, temessük el, hogy legyen egyenlő a porral, amelyből vétetett.

A lány nem emlékezett a szerelme tegnap esti szavaira. Csak sírt, zokogott. A királyfi természetesen mindjárt segítségére sietett, támogatta, vigasztalta a lányt, aki szép lassan beletörődött sorsába, és hozzáment az úrfihoz.

Álmában minden este megjelent szerelme, ő győzte meg a frigyre. Mikor kiderült, hogy a lány gyermeket vár, a királyfi megijedt, parancsba adta, öljék meg a feleségét, mikor a hold az ég közepén lesz, 3 nap múlva. Ennek oka csupán annyi volt, hogy a király nem tudta elfogadni, hogy a szerelme gyűlöli őt, nem akart tőle gyermeket, csak azt, hogy kilépjen életéből. Így, ezzel az aljas tervvel övé maradhatna a királyság is.  Az ácslegény, a lány régi szerelme meghallotta a mennyekből, hogy mire készül a férfi, megpróbálta meggyőzni kedvesét, hogy meneküljön el, ő azonban ezt felelte:

– Kedvesem, nem menekülhetek el. Ezen élet, Nélküled nekem nem való. Egyedül nem tudok tovább harcolni. Ezen gyermek pedig mindig csak arra emlékeztetne, hogy mekkora hibát követtem el. Szeretlek és veled akarok lenni, bármi is az ára.

Eljött a halála napja. A lány önként állt a katona elé. Az már épp lesújtani kívánt volna, mikor valaki megfogta a kezét. A lány első szerelme állt mögötte hús-vér emberként. A férfi egy bűbáj segítségével visszatért a mennyekből. A katona úgy megijedt, hogy szaladt az urához, s elmondta, mi történt.

A pár összeházasodott, a királyfit egy életre tömlöcbe vetették palotájuk alatti rejtekükben. Sok gyermekük született, nagyon boldogok voltak. S még ma is élnek, ha meg nem haltak. Ki nem hiszi, járjon utána!

Neked mi jut eszedbe az ÁLOM szóról? Írd meg és küldd be a NET-PRÓBA Poéta online vers- és meseíró versenybe te is a saját verziódat! 

Betekintő mintát a “gesztenye” kulcsszóval itt olvashatsz . . . 

Boldog
Boldog
50 %
Szomorú
Szomorú
0 %
Izgatott
Izgatott
25 %
Álmos
Álmos
0 %
Mérges
Mérges
0 %
Meglepett
Meglepett
25 %